KunstFest vol. 5: Artivisme

Under temaet «artivisme» inviterer Østfold Internasjonale Teater sammen med et drømmelag av internasjonale kunstnere til en kveld som handler om engasjement, protest og å ta sosialt ansvar på en kreativ måte.

Velkommen til den femte utgaven av KunstFest! Artivisme handler om å utvise samfunnsengasjement på en kreativ måte og på denne kunstfesten kan du oppleve kunstnere som gjør nettopp dette: 

Direct Action Theatre (D.A.T.) er en internasjonal performance-gruppe som jobber i grenselandet mellom kunst og aktivisme.
Deres arbeid spenner fra performance og intervensjoner i offentlig rom til forestillinger og utstillinger i mer tradisjonelle scenerom og gallerier. Leken med symbolverdier brukes som et kraftig virkemiddel i D.A.T.s intervensjoner, som ofte er basert på aktuelle sosiopolitiske spørsmål eller miljøsaker.

Forestillingen «Serve and Protect» som vises denne kvelden, er en kulminasjon av serien med samme navn. Med utgangspunkt i D.A.T.s offentlige intervensjoner vil forestillingen vri på de tradisjonelle maktrollene i samfunnet. Gjennom arbeid med energien i vold og protest, vil gruppa berøre temaer som miljøtristesse, krig, uniformitet og massebrutalitet.

Rosemary Loves a Blackberry er soloprosjektet artist og aktivist Diana Burkot – et multisjangerprosjekt med fokus på musikk, uten formelle eller stilistiske begrensninger.

Burkot (f. 1985) ble først kjent for et norsk publikum gjennom legendariske Pussy Riot. Fra 2011 laget kunstkollektivet furore både i og utenfor Russland med sine gerilja-performancer. Utkledt som feministiske superhelter i fargerike balaklavaer protesterte de høylytt mot reaksjonære ledere, Putins bånd til den russisk-ortodokse kirken, og senere mot Trump. Siden har kollektivet endret sjanger noe, men er i høyeste grad aktive.

Parallelt har Burkot slått seg opp som soloartist med en imponerende merittliste både musikalsk og akademisk. Rosemary Loves a Blackberrys fjerde album, +4 kom ut i februar 2022 og beskrives som «en hybrid av elektronikk og klassiske instrumenter som cello, fiolin, piano, fløyte, trompet […] et soundtrack til skumle, men drømmende eventyr». (Bandcamp)

Thomas Østbye er dokumentar- og kunstfilmskaper, som har blitt nominert til og vunnet en rekke norske og internasjonale priser. Han driver sitt eget produksjonsselskap, PlymSerafin, og er kjent for formalt originale dokumentarer som omhandler samtidspolitiske dilemmaer.

I 2021 hadde han premiere på "Enhver har rett til" som gir et unikt innblikk i Norges første klimasøksmål. Av andre filmer kan nevnes bl.a. Imagining Emanuel, HUMAN og In your dreams, som har blitt innkjøpt av Kulturrådet og vist på bl.a. NRK og Museum of Modern Art i New York.
Under korona-nedstengningen i 2020-2021 produserte han Tyngde – et filmdikt (senere utgitt i reviderte versjoner som Tyngde og Første stemme), i samarbeid med Østfold Internasjonale Teater.

§112 Fredrikstad
Dette arrangementet er en "tjuvstart" på §112 Fredrikstad. §112 Fredrikstad er en ny kunst- og kulturfestival, som over fire måneder skal utforske om vi er gode forfedre. Bakteppet er grunnlovens miljøparagraf, og gjennom kulturopplevelser, samtaler, folkemøter og debatt vil §112 presentere klimaspørsmålene for publikum på en ny måte.

Om arrangementet

TIDSPUNKT

20.04.2024

— 20.04.2024

PLASSERING

Dokka 3a, Kråkerøy, Norge,

1671

Kråkerøy

Long: 10.92516

Lat: 59.21362

Hopp rett ned til innholdet